2 February 2009

Ett snöigt Paris

En av många inspirerade ordlösa instruktionsskyltar på Louvren.

Idag vaknade jag till ett snöigt Paris, vilket innebar ett visst kaos eftersom parisarna inte är vana vid snö. Ett envetet småregnande har sedan gjort att det inte varit så behagligt som man hade hoppats att vandra runt i Paris. Men vandrat har vi gjort. Först gick vi till Louvren och såg den serieutställning som det talats en hel del om. Den handlade om den bokserie som förlaget Futuropolis ger ut tillsammans med Louvren, och som består av serier som på något sätt handlar om just Louvren. Mest intressant var nog de bildskärmar som visade hur den underbart tecknande Yslaire skapade nästa bok i serien. Han gör helt tydligt den helt i datorn och det vi fick se var vad som skedde på skärmen när han skissade, färglade etc. Mycket intressant.

Några av de böcker som ingår i Louvrens egen serieutgivning.

Riktigt spännande blev det dock först när vi gick runt i resten av Louvren. Bland annat var utställningen om hur Picasso låtit sig inspireras av tavlan Les Femmes de l'Alger av Delacroix. Picasso hade gjort mer än femton versioner av denna tavla i varierande grad av kubism och att se dem alla på väggen tillsammans med originalet av Delacroix var slående. Seriekonsten får ursäkta, men det var dagens stora upplevelse.

Sedan har vi gått runt bland seriebutiker, fikat och i största allmänhet mått bra trots vädret och trots att vi gått vilse ett par gånger. Just nu sitter jag på ett café i närheten av Jardin de Luxembourg, dricker en Chimay bleu och skriver på den artikel som jag skall leverera till Sydsvenska Dagbladet om Angouleme och den franska seriemarknaden. Ibland är livet rättvist ...