29 January 2009

Angouleme 2009: Joanna Hellgren

Idag har jag vandrat runt och sett en hel del utställningar, och jag återkommer till dem i senare bloggar, men det roligaste var ändå att få träffa svenska Joanna Hellgren, som inte bara har utkommit med två serieromaner på franska under det senaste året men även är nominerad till festivalens officiella urval av de bästa serieböckerna från 2008. Jag träffade Joanna i hennes förlags monter, där hon satt och signerade med en liten men stadig signeringskö framför sig,

Lite senare var det dags för ett offentligt framträdande för Joanna, i samband med att alla som är nominerade till festivalens pris blir intervjuade på scen. Detta skedde i ett stor tält, där alla nominerade serieböcker visas upp och festivalens besökare också kan sätta sig ner och läsa det som intresserar dem.

Min franska är självlärd och inte på så hög nivå, men jag kunde förstå en hel del och blev bra ännu mer intresserad. Under någon av de följande dagarna skall jag sitta ner och göra en ordentlig intervju med Joanna för Bild & Bubbla, och fråga henne om hur det är att bli så uppmärksammad i den franska seriekulturen.

Mer glada nyheter från ett svenskt perspektiv är att gruppen C'est Bon Kultur äntligen tagit sig hit, trots järnvägsstrejk, och även fått en egen monter efter det att annan utställare inte lyckats ta sig hit.

Det får nog vara tillräckligt för den här gången. Nu stänger de ner presscentret och kastar ut oss,

Angouleme 2009: Dag ett

Pressrummet på seriefestivalen i Angouleme.

Jag är nu framme i Angouleme och sitter för tillfället i det alltid lika vackra pressrummet i Hotel de Ville (stadshuset). Att befinna sig i en sådan här miljö gör att man känner att man är på en seriefestival i ett land som tar seriekonsten på allvar, även om de envisas med att spela amerikansk pop från 80-talet ...

Dupui och Berberian har gjort årets officiella festivalaffisch.

Jag anlände till Angouleme igår kväll och hann med att spendera ett antal timmar på Chat Noir, den givna mötesplatsen för alla som arbetar med serier. Jag har återknutit bekantskapen med ett antal av mina internationella vänner (och redan druckit alltför många öl ...). Jag hann bland annat ha en diskussion med den franska förläggare som skall ge ut min bok Serienegern på franska, och fick reda på att arbetet med översättningen rullar på.

Det stora samtalsämnet för dagen är annars den stora tågstrejken som mycket lägligt dragit igång idag. Den innebär att det kan bli svårt fört besökarna att ta sig till Angouleme, något som naturligtvis oroar alla. Men de är vana vid strejker här i Frankrike och de flesta verkar ta det hela med ett stoiskt lugn. För den svenska delegationen kan det också innebära problem eftersom ett antal personer fortfarande befinner sig i Paris och skulle komma hit idag.

Nåväl, nu är det dags att ge sig ut på festivalområdet på allvar. Torsdagen är den dag man oftast har möjlighet att se alla utställningar, besöka de stora tälten med serieförlagen etc. utan att behöva knuffa sig fram, så det är planen för dagen. Jag återkommer senare med mer bilder.