1 February 2009

Angouleme 2009: And the winner is ...

Nu har vinnarna i årets prestigefyllda tävling i Angouleme annonserats, och tyvärr vann inte svenska Joanna Helmgren priset för bästa seriebok. Det gick till Winshluss för ovanstående bok Pinochio, en värdig vinnare.

Man annonserade även vem som fick staden Angoulemes stora pris, vilket gick till signaturen Blutch, en av de tongivande i den så kallade"Nya vågen". Vinnaren av denna utmärkelse blir nästa års president för festivalen, vilket säkert kan bli intressant. Själv hade jag hoppats på Marjane Satrapi (Persepolis), men jag antar att man i den tyvärr fortfarande mycket "manliga" franska seriekulturen inte riktigt var redo för ett så långt steg ...

Skriver detta på ett café i Paris, där jag kommer att spendera de närmaste dagarna, bland annat med att besöka en serieutställning på den högkulturella Louvren.

Angouelem 2009: Fler intervjuer

Nu är vi inne på festivalens sista dag och det gäller att hinna med allt man inte hunnit med på de tidigare hektiska dagarna. För min del innebar det bland annat två intervjuer nu på förmiddagen. Först satt jag ner med svenska Joanna Hellgren och diskuterade hur det varit att inte bara bli utgiven på franska men även nominerad till det mest prestigefyllda priset här. Joanna börjar bli van att bli intervjuad och det blev en öppenhjärtig och intressant diskussion.


Sedan fick jag äntligen till en tid som fungerade för både mig och brittiska Posy Simmonds, och vi kunde samtala i det lugna intervjurummet på presscentret. Simmonds visade sig vara en mycket älskvärd dam som hade med sig massor av skisser och annat bakgrundsmaterial till sina två grafiska romaner (en beteckning hon själv hade lite svårt med). Jag skrev nyligen om hennes senaste bok Tamara Drewe, och intervjun kommer naturligtvis i Bild & Bubbla.