« Comix

Hitta rätt träns till din häst

Tränset är en viktig del av ridutrustningen eftersom det håller bettet i hästens mun och transporterar signalerna från ryttarens händer korrekt till hästen. Detta gör tränset till ett medium eftersom det förmedlar kommunikationen mellan ryttaren och hästen: bettet, tränset och tyglarna fungerar tillsammans för att ge ryttaren kontroll över hästens huvud. Bettet pressar hästens mun och förstärker ryttarens andra hjälpmedel som är ryttarens ben och viktfördelningen.

Det vanligaste tränset idag är det engelska tränset, som hör samman med engelsk ridning eller klassisk skolridning som det även kallas. De träns som används för westerridning brukar se helt annorlunda ut. På Husdjursrevyn.se kan du jämföra olika träns om du vill. 

Att välja rätt träns

Först och främst är det viktigt att definiera i vilken typ av disciplin hästen rids. Om det är en dressyrhäst, skulle ett western pelham-träns inte vara särskilt meningsfullt eftersom  i en dressyrtävling är den här typen av träns inte tillåtna. 

Bland de träns som finns idag har du bland annat:

  • Hackamore träns 
  • Sidepull träns 
  • Kandar träns 
  • Miklem träns 
  • Islandsträns 
  • Westernträns 
  • Bettlösa träns

Om disciplinen är definierad är det alltid en bra idé att börja med det mest grundläggande greppet och gå därifrån. Nyckeln när du ska välja rätt träns är att lyssna på hästen: Med vilken nosgrimma eller bett rör den sig bättre, är avslappnad och gladast? Att gå den här vägen kommer att kräva att du provar många olika träns. Men att hitta rätt träns är väldigt individuellt och det finns inte ett universalträns som passar alla hästar: Vissa gillar mer tryck och vissa bara lätt kontakt och då är andra hästar väldigt känsliga i nosområdet och behöver extra stoppning under nosgrimman. 

15 Feb 2023