« Comix

Maskinoperatör - ett bra yrke

Att hitta något att jobba med som man trivs med och som man är bra på, det är inte alltid det lättaste. Det finns ju en del yrken att välja på. Ett bra yrke dock, det är maskinoperatör. Utbildar du dig till en sådan så kan du få jobb på ett ställe som till exempel Axido. Som maskinoperatör så har du stora möjligheter, då det är en stor efterfrågan på sådana. Arbetsuppgifterna kan variera en hel del, men det handlar mycket om att programmera och ta hand om olika maskiner, som till exempelvis CNC maskiner.

Andra arbetsuppgifter är att du ska kontrollera tillflödet av material i maskinen, att åtgärda störningar samt rapportera eller reparera.

Om du är sugen på att plugga till detta, så går det att göra på olika sätt. Du som ska välja inför gymnasiet, du kan gå Industritekniska program. Motsvarande utbildningar för vuxna kan erbjudas inom komvux. Andra bra utbildningar kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

Hitta jobb efter studierna

Efter du är klar, så kan du välja lite var du vill jobba. Idag finns det många områden inom industrin som har behov av en maskinoperatör. Du kan satsa på att jobba inom verkstadsindustri, gummi- och plastindustrin, inom träindustri eller pappers- och massaindustrin.

Oavsett arbetsplats, så är det oftast samma typ av maskiner du får hantera och jobba med, det manuellt eller genom att programmera dem på rätt sätt.

23 Aug 2022