« Comix

Rökning påverkar barnen

Vi människor är ju vanedjur. Rökar man flera år har man lagt till sig med vissa vanor. Framför allt att röka innebär en hel del vanor, som att till exempel börja dagen med en cigarett, eller gå ut på balkongen och röka för att få en paus i vardagen, röka efter maten, eller till kaffet, på puben och så vidare. Ska man då sluta röka kan många tycka det är kört, för vad ska man i stället göra då man har tagit en rökpaus. Det är då det är bra att helt enkelt byta cigaretten till ett mindre skadligt alternativ!

Byt till elektriska cigaretter!

Varför inte byta ut ciggen till en mer hälsosam cigg, helt enkelt? Då du röker de vanliga ciggarna får du i dig så många som 4000(!) skadliga gifter som tar död på dina inre organ med tiden. Med en elektrisk cigarett, kallad e-cigg, får du i dig nikotin, precis som i vanliga cigaretter, men utan till exempel tjära, kolmonoxid och arsenik. Innehållet i en e-cigg är nikotin, propylenglykol och glycerin och vattenånga. Propylenglykol och glycerin används bland annat i snus för att hålla den fuktig. Resten är ofarlig vattenånga. Så om du jämför med ciggens innehåll, är valet ganska givet, förutsatt att du inte vill få cancer, KOL, eller någon annan lungsjukdom.

Behåll vanorna men gör dem bättre

Byter du till en e-cigg, behöver du inte genast byta det invanda. De flesta rökare säger att det är svårt just att byta vanorna, behåll dem, men rök då ett bättre alternativ. Efter att du bytt till e-cigg kan du sedan byta ut nikotinet mot någon annat, som inte är skadligt. Och vid det laget har du helt enkelt slutat röka. Dessutom visar du för barnen att man inte måste röka nikotin!

3 Aug 2017