« Comix

Varför får man bältros?

Du kanske funderar på varför får man bältros? Bältros, även känd som herpes zoster, är en infektion i en nerv och huden runt den. Det orsakas av varicella-zoster-viruset, som också orsakar vattkoppor.

Det uppskattas att ungefär en av fyra personer kommer att ha minst en episod av bältros under sitt liv.

De flesta har vattkoppor i barndomen, men efter att sjukdomen har försvunnit förblir varicella-zoster-viruset vilande (inaktivt) i nervsystemet. Immunförsvaret håller viruset i schack, men senare i livet kan det återaktiveras och orsaka bältros.

Det är möjligt att få bältros mer än en gång, men det är mycket sällsynt att få det mer än två gånger.

Symtom på bältros

Det huvudsakliga symtomet på bältros är smärta, följt av utslag som utvecklas till kliande blåsor, som till utseendet liknar vattkoppor. Nya blåsor kan dyka upp i upp till en vecka, men några dagar efter att de har dykt upp blir de gulaktiga i färgen, plattar ut och torkar ut. Då bildas sårskorpor där blåsorna var, vilket kan lämna lite ärr.

Det är inte känt exakt varför bältrosviruset återaktiveras i ett senare skede i livet, men de flesta fall tros vara orsakade av nedsatt immunitet (skydd mot infektioner och sjukdomar).

Detta kan vara resultatet av:

  • hög ålder 
  • fysisk och känslomässig stress 
  • HIV och AIDS 
  • nyligen genomgått en benmärgstransplantation –
  • nyligen genomgått en organtransplantation –
  • kemoterapi 

Bältrosvaccin

Det är inte alltid möjligt att förhindra bältros, men ett vaccin som heter Zostavax kan minska dina chanser att utveckla tillståndet.

Om du fortfarande utvecklar bältros efter att ha fått detta vaccin, kan det vara mildare och pågå kortare tid än vanligt.

14 Apr 2023